ROLUL TERAPIEI DE ACTIVARE BAROREFLEXĂ LA PACIENȚII CU HIPERTENSIUNE REZISTENTĂ - Ana COTELEA; Maria COCIU; Olesea CORSUN; Liuba POPESCU; Anna MOISEEVA; Alexandru CARAUȘ (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Datele prezentate fac parte componentă a reviului de literatură/rezultatele obținute în cadrul proiectului "Program de Stat 2020-2023" cu cifrul 20.80009.8007.04.Hipertensiunea arterială rezistentă a devenit un subiect controversat în ultima decadă. Conform Ghidului European a Societății de Cardiologie pentru managementul HTA, HTA rezistentă se defineşte ca lipsa controlului valorilor tensionale în pofida controlului factorilor de risc şi a complianţei bune la un tratament cu cel puţin trei antihipertensive în dozele maxime tolerate, dintre care unul este un diuretic, la pacienţii la care s-au exclus posibile cauze de hipertensiune arterială secundară. În poziţia oficială a AHA (Asociaţia Americană a Inimii) pe acest subiect, HTA rezistentă este considerată ca HTA necontrolată cu trei medicamente antihipertensive sau HTA controlată dar care necesită cel puţin patru medicamente.Cu toate că sistemul de sănătate deține un arsenal complex de preparate antihipertensive, nu se reușește corijarea valorilor la o buna parte dintre pacienți. O soluție ar fi dezvoltarea și studiul eficacității terapiei de activare baroreflexă