Критерії, показники та рівні сформованості математичної культури учнів старшої школи - Anastasiia Biliunas (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2014)
У статті зосереджено увагу на формуванні математичної культури учнів старшої школи. В ході дослідження виявлено головний критерій сформованості математичної культури старшокласників, зміст якого полягає в просуванні від низького рівня до високого; обрано показники рівня сформованості математичної культури (обсяг і якість математичних знань і умінь, обсяг і якість вмінь математичної самоосвіти, володіння мовною математичною культурою). У процесі формування математичної культури учнів старшої школи нами виділено наступні рівні: початковий (недостатній) - репродуктивний, середній (нейтральний) або евристичний, достатній та високий - це рівень продуктивно-творчої діяльності. Перехід на новий рівень означає якісний стрибок в оволодінні знаннями, вміннями і навичками математичної культури. Ці рівні наведено в критеріально-рівневій таблиці сформованості математичної культури в залежності від сформованості її компонентів. Представлено одержані результати констатуючого експерименту.