Evaluarea intoxicației endogene a bolnavilor de boli pulmonare nespecifice. - Vasile Antipa; Valeriu Djugostran; Adriana Niguleanu; Vasile Gojinețchi (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
În legătură cu condițiile social-economice precare din țară se atestă înrăutățirea indicatorilor epidemiometrici principali ai bolilor pulmonare nespecifice, adesea însoțite de sindromul de intoxicare endogenă, care provoacă creșterea incidenței, mortalității și a pierderii capacității de muncă. Astfel, au fost investigați 129 pacienți cu boli pulmonare nespecifice și 21 donatori de sânge practic sănătoși, cărora s-a apreciat nivelul intoxicării endogene a organismului studiind concentraţia şi caracteristicile spectrale a toxinelor cu masa moleculară medie și care a demonstrat că la acest contingent de bolnavi în comparație cu persoanele sănătoase nivelul toxinelor a fost divers, şi anume: în cazul astmului bronșic aspectul curbei spectrofotometrice era cel mai ridicat (de 5 ori) în raza lungimilor de undă de 230-240 nanometri, pe când la bolnavii de bronșite, corespunzător - de 3 ori, dar la pacienții cu pneumonii această mărime a fost și mai înaltă în comparație cu cele ale maladiilor descrise mai sus, însă, cea mai mare ascensiune a acestei curbe s-a înregistrat în cazul abceselor pulmonare. La bolnavii de bronhopneumopatii cronice supurative mărimea dată era ne autentic mai înaltă decât nivelul normal, iar la pleurezii, curba a corespuns aproape triunghiului echilateral. Concentrațiile înalte ale acestor molecule au fost cauzate eventual de produsele dereglărilor tisulare și metabolice.