MEB 365 Gün Öykü Serisi Temelli Kelime Dağarcığı Eğitim Programının 5 Yaş Çocukların Kelime Dağarcığına Etkisi - Berrin Tercan; Ezgi Avcı Aşır; Emine Özdemir; Nihan Feyman Gök (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2024)
Çocukların dil gelişimini desteklemek erken çocukluk eğitiminin temel hedeflerinden biridir ve çocuklarda erken yaşlardan itibaren kelime dağarcığının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı resimli çocuk kitabı temelli hazırlanan eğitim programının 5 yaş çocukların kelime dağarcığı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın türü, nicel araştırma yöntemlerinden eşitlenmemiş ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak belirlenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni okul öncesi eğitime devam eden 5 yaş çocuklarının kelime dağarcığı ve kelime kavrama gelişim düzeyi; bağımsız değişkeni ise resimli çocuk kitapları temelli hazırlanan kelime dağarcığı eğitim programıdır. Çalışma grubu 31 kız ve 46 erkek olmak üzere toplam 77 çocuktan oluşturulmuştur. 38 çocuk deney grubuna; 39 çocuk ise kontrol grubuna atanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Peabody Resim Kelime Testi III kullanılmıştır. Kelime dağarcığını geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim programı deney grubundaki çocuklara 20 gün boyunca uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde t-test analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, 5 yaş grubu çocuklara uygulanan 365 Gün Öykü Serisi temelli programın çocukların kelime dağarcıklarını artırdığı, çocukların yeni ve nadir kullanılan kelimeleri ediniminde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Erken yıllardan itibaren kelime dağarcığını genişletmeye odaklı eğitim programlarının sistematik olarak uygulanması önerilmektedir.