BOALA COVID-19 ȘI VACCINURILE ANTI SARS CoV-2 - ECHILIBRUL ÎNTRE RISCURI ȘI BENFICII - SAPOJNIC Nadejda; BÎTCĂ Angela; DURNEA Aliona; CARAUȘ Alexandru; MOSCALU Vitalie (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a cauzat peste 4,5 milioane de victime la nivel mondial, iar acest număr continuă să crească. Vaccinurile anti SARS-Co-V2 au, după cum a demonstrat vaccinarea a peste 3 mlrd de persoane, o excelentă eficacitate si efecte secundare care se încadrează intr-un profil de siguranță acceptabil. Odată cu disponibilizarea vaccinurilor anti SARS pentru un număr tot mai mare de persoane, au fost raportate câteva cazuri sporadice de evenimente adverse, suspectând-se o relație de cauzalitate între aceste două fenomene. Totuși, atunci când vorbim despre profilul de siguranță al vaccinurilor anti SARS-CoV-2, un aspect important este că aceste riscuri ar trebui să fie echilibrate cu riscurile expunerii la COVID-19, infecție care în sine este capabilă să conducă nu doar la afectări pulmonare, dar și la evenimente trombotice/ trombembolice. Au fost observate riscuri crescute de evenimente hematologice și vasculare care au dus la internarea în spital sau deces la intervale scurte de timp după primele doze de vaccinuri ChAdOx1 nCoV-19 și BNT162b2. Miocardita este un efect advers secundar foarte rar, asociat vaccinului BNT162b2, având o probabilitate de 6 ori mai mare să apară după infecția SARS-CoV-2 comparativ cu vaccinarea in sine. Riscurile majorității acestor evenimente au fost substanțial mai mari și mai prelungite după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după vaccinare.