Syndrom wypalenia w zawodzie nauczyciela i w roli ucznia. Przegląd literaturowy. - Agnieszka Muchacka - Cymerman; Katarzyna Tomaszek (University of Lower Silesia, 2017)
Celem prezentowanego tekstu było przeanalizowanie wybranej literatury psychologicznej i pedagogicznej na temat wypalenia zawodowego nauczycieli i mniej znanego w opracowaniach naukowych wypalenia szkolnego uczniów. Analiza i interpretacja różnych koncepcji naukowych pozwoliła dostrzec podobieństwa i różnice w istocie, przejawach, przyczynach i skutkach omawianego zjawiska. Ponadto dała okazję do namysłu nad sposobami wsparcia dla obu grup dotkniętych syndromem wypalenia.