DOKU ORGAN BAĞIŞINA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: KARASU ÖRNEĞİ - Gülcan Yiğit; Dilek Aygin (Sakarya University, 2020)
ÖZET Amaç: Bu çalışmada Sakarya ilinin Karasu ilçe merkezinde bulunan yetişkin bireylerin doku-organ bağışına yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Ağustos-Aralık 2019'da Sakarya ilinin Karasu ilçe merkezindeki yetişkin bireylerle yapılan ve tanımlayıcı tipteki çalışmaya 227 kişi dahil edildi. Katılmaya istekli bireylerin tanıtıcı özelliklerini içeren anket ve 'Organ-Doku Bağışı ve Nakli Konusunda Bilgi Düzey Ölçeği' (DBNBDÖ) kullanılarak sosyal medya aracılığıyla veriler toplandı. Veriler SPSS 18.0 programında sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis ve ki kare testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada %68,7'si kadın ve yaş ortalaması 35,70±15,045 olan bireylerin %75,8'i doku organ bağışı eğitimi almadığını ifade etti. Çoğunluğu (%96,5) doku-organ bağışında bulunmadığını, %55,1'i bağışlamayı düşündüğünü, %32,2'si kararsız olduğunu bildirdi. DBNBDÖ puan ortalaması 11,58±3,381 olan katılımcıların bilgi düzeylerinin iyi olduğu görüldü (%63= iyi, %31,7= orta, %5,3= kötü). Doku-organ bağışı eğitimi alma durumuyla toplam ölçek puanı (p=0,002), medeni durum (p=0,000), çocuk sahibi olma (p=0,000), meslek (p=0,000) ve organ bağışında bulunmayı düşünme durumu (p=0,008) arasında anlamlı ilişki bulundu. Toplam ölçek puanı ile organ bağışında bulunmayı düşünme arasında da (p=0,033) anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, çoğunluğun doku-organ bağışı konusunda eğitim almadığı, bilgi düzeyinin iyi olmasına karşın istenen seviyede olmadığı belirlendi.