Zmiksowani(e) i dydaktyczne stawanie się - Oskar Szwabowski (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019)
W swojej odpowiedzi na artykuł Joanny Rutkowiak autor podkreśla życiodajny dla teorii status praktyki pedagogicznej. Zwraca się ku antropologicznym drogom rejestrowania praktyk pedagogicznych, które podkreślają wydarzeniowy i kakotopiczny charakter tych ostatnich.