Результати лікування дітей з атрезією стравоходу - O. V. Spakhi; O. V. Liaturynska; M. O. Makarova (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2018)
Мета: вивчити результати лікування новонароджених з атрезією стравоходу, фактори ризику летального результату в післяопераційному періоді, особливості їх росту і розвитку в перші роки життя. Матеріали і методи. Проаналізовано історії хвороби 84 новонароджених дітей з атрезією стравоходу, прооперованих у клініці дитячої хірургії м. Запоріжжя за 25 років. Народилися недоношеними 52 (63%) дитини. Переважали хлопчики - 53 (63%) дитини. У 39 (46%) дітей виявлені поєднані вади розвитку. Усіх дітей оперували в терміново-плановому порядку, після передопераційної підготовки та комплексного обстеження. Результати. У 81 (96%) дитини була виявлена атрезія стравоходу з нижньою трахеостравохідною норицею, у 2 (1,6%) дітей атрезія стравоходу без нориці, в однієї дитини було дві нориці. У всіх випадках атрезії з нижньою трахеостравохідною норицею накладено прямий анастомоз «кінець у кінець» після відсікання трахеонориці від трахеї. При великому діастазі між сегментами стравоходу до 3,5 см прямий анастомоз накладено після циркуляторної міотомії верхнього відділу стравоходу. Обом дітям з безнорицевою формою атрезії стравоходу накладено шийну езофагостому і гастростому. До 1995 р. летальність склала 55,5%, з 1995 р. по 2005 р. - 24% (вижили 10 дітей із 13 прооперованих). За останні 12 років померло троє з прооперованих дітей, що мали супутню патологію серця і головного мозку. Серед ускладнень раннього післяопераційного періоду переважала аспіраційна пневмонія, яка спостерігалася у 53% випадків. Неспроможність анастомозу відзначена у двох випадках. Висновки. Результат оперативного лікування хворих з атрезією стравоходу залежить від правильної оцінки стану хворого при надходженні, раціонального вибору часу і методу оперативного лікування, терміну гестації, наявності супутньої патології та поєднаних вад розвитку.