بررسی مهارت‌های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی رشته کاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی - زهرا مالکی; مهدی رضایی; نوید میرزاخانی; زهرا شفیعی; سید مهدی طباطبایی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه و اهداف تفکر انتقادی توانایی افراد در مهارتهای حل مسأله، مشکل گشایی و تصمیمگیری است. کسب مهارت تفکر انتقادی هدف نهایی یادگیری و ضرورتی برای تصمیمگیری و کار بالینی است. علوم توانبخشی به عنوان یکی از شاخههای علوم پزشکی، نقش مهمی در فرآیند درمان، مراقبت و ارتقای سلامت جامعه دارد و مهارتهای تفکر انتقادی متخصصان توانبخشی ارتباط مستقیمی با کیفیت خدمات توانبخشی ارائه شده دارد. هدف مطالعهی حاضر بررسی مهارتهای تفکر انتقادی دانشجویان کاردرمانی مقطع کارشناسی بود. مواد و روشها پژوهش حاضر یک مطالعهی توصیفی-مقایسهای است. در پژوهش پیشرو 72 نفر دانشجوی کارشناسی کاردرمانی (20 نفر سال اول، 14 نفر سال دوم، 16 نفر سال سوم و 22 نفر سال آخر) از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1394ـ1393 به روش تمام شماری انتخاب شدند و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و ابزار سنجش مهارتهای تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم-ب[1] را تکمیل نمودند. یافتهها در مطالعهی پیش رو میانگین نمره کل تفکر انتقادی در دانشجویان سال اول 15/3±60/11، سال دوم 73/3±56/12، سال سوم 35/4±56/13 و سال چهارم 41/4±68/11 بود. اما نتایج حاصل از آزمون آماری کروسکال والیس بین میانگین نمرههای تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی کاردرمانی در 4 سال تحصیلی تفاوت آماری معناداری نشان نداد(499/0P=). نتیجهگیری به نظر میرسد نظام آموزشی دانشگاه شهید بهشتی در طراحی برنامهی درسی مناسبی که توان ارتقای تفکر انتقادی دانشجویان را داشته باشد، ضعیف عمل میکند. علیرغم اهمیت تفکر انتقادی در کاردرمانی، این مهارت در طول تحصیل دانشگاهی پیشرفت چندانی نمیکند و این موضوع میتواند گویای نارسایی سیستم آموزشی و برنامه درسی در حال حاضر رشته کاردرمانی در این دانشگاه، به عنوان مهمترین عامل دخیل در این زمینه باشد. لذا پیشنهاد میشود در روشهای تدریس و واحدهای درسی ارائه شده، بررسی و بازنگری به عمل آید.