اثر ترکیب تمرینات کاوتورن‌کوکسی و فرانکل بر تعادل عملکردی و احتمال سقوط سالمندان با سابقه زمین خوردن - سید مجتبی طباطبایی اصل; پریسا صداقتی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
زمینه و هدف کاهش تعادل افراد سالمند با افزایش میزان زمین خوردن این افراد همراه است، به‌طوری‌که سالانه یک سقوط برای سالمندان بالای 65 سال ثبت می‌شود. هدف از مطالعه حاضر، اثر ترکیب تمرینات کاوتورن‌کوکسی و فرانکل بر تعادل عملکردی و احتمال سقوط سالمندان با سابقه سقوط بود.مواد و روش‌ها آزمودنی‌ها شامل سالمندان ساکن در مراکز سالمندان شبانه‌روزی شهر رشت بودند. از بین آن‌ها 28 نفر سالمند مرد و زن دارای سابقه سقوط بر‌اساس معیارهای ورود و خروج داوطلبانه شرکت کردند و به‌طور تصادفی در دو گروه ‌آزمایش (14 نفر) و گروه کنترل (14 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش، تمرینات ترکیبی کاوتورن‌کوکسی و فرانکل را به‌مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه انجام دادند. برای ارزیابی تعادل عملکردی از آزمون برگ و برای احتمال سقوط از آزمون زمان برخاستن و رفتن استفاده شد. از آزمون ‌تی‌زوجی برای مقایسه درون‌گروهی و از آزمون تحلیل کوواریانس برای مقایسه بین‌گروهی استفاده شد. تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 در سطح معناداری 0/05=α انجام شد.یافته‌ها نتایج آزمون ‌تی‌زوجی نشان داد که نمرات تعادل عملکردی (007/0=P) و احتمال سقوط (0/001=P) گروه آزمایش بعد از انجام برنامه تمرینی بهبود یافته بود، در‌حالی‌که این نمرات در گروه کنترل بهبود را نشان نداد. همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد دو گروه آزمایش و کنترل بعد از پایان آزمایشات در شاخص‌های تعادل عملکردی و احتمال سقوط تفاوت معناداری داشتند.نتیجه‌گیری با توجه به یافته‌های این تحقیق، ترکیب تمرینات کاوتورن‌کوکسی و فرانکل می‌تواند بر تعادل عملکردی و احتمال سقوط در سالمندان با سابقه زمین خوردن اثر مثبت داشته باشد. این تمرینات بر سیستم وستیبولار و بینایی اثر‌گذار است. به همین دلیل، این آزمایشات می‌تواند برای بهبود وضعیت تعادلی در سالمندان با نقص در سیستم دهلیزی و بینایی نیز به‌کار گرفته شود.