PRIPOROČILA ZA OBRAVNAVO OTROK IN MLADOSTNIKOV S CELIAKIJO - Katja Podbregar; Tina Kamhi Trop (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2024)
V prispevku so predstavljena nova priporočila Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) o obravnavi in spremljanju otrok in mladostnikov s celiakijo. Sledenje otrok in mladostnikov s celiakijo je nujno potrebno za edukacijo in podporo otrokom in njihovim družinam, hkrati pa za prepoznavanje otrok z nezadostnim izboljšanjem stanja ob brezglutenski dieti. Obi-ski v ambulanti naj bi si do normaliziranja seroloških testov sledili na krajša obdobja, kasneje pa so lahko redkejši. Ob vsakokratnem obisku naj se oceni upoštevanje diete brez glutena z vprašalniki, nadalje simptomi in znaki ter serologija. Zaenkrat še ni primerne znanstvene metode, s katero bi lahko zanesljivo ovrednotili upoštevanje diete. Pomembno je tudi iskanje morebitnih zapletov bolezni. Ker lahko celiakija negativno vpliva tudi na čustva, medosebne odnose in vsakodnevno življenje otrok in mladostnikov, je nujno potrebno tudi oceniti z zdravjem povezano kakovost življenja in opolnomočenost otroka in njegove družine za spopadanje z možnimi težavami. V obdobju adolescence je treba začeti, načrtovati in organizirati prehod k zdravstvenemu varstvu odraslih.