Idę na studia! - łatwo powiedzieć... Badania narracyjne studentek rozpoczynających studia w okresie średniej dorosłości - Monika Gromadzka (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2015)
Artykuł dotyczy aktywności edukacyjnej kobiet rozpoczynających studia w okresie średniej dorosłości. Autorka prezentuje wyniki badań biograficznych i stara się udzielić odpowiedzi na pytania: Dlaczego dojrzałe kobiety zdecydowały się na studia? Jakie pobudki nimi kierowały? Autorka prezentuje również klasyfikację czynników, które mogą wpływać na podejmowanie decyzji przez osoby rozważające rozpoczęcie studiów w okresie średniej dorosłości.