طراحی مدل پیشایندها و پیامدهای رقیب‌ستیزی افراطی در مدیران ورزشی کشور - شمس الدین رضایی; نسیم احمدیان (Sport Sciences Research Institute, 2022)
با توجه به پیچیدگی روزافزون سازمان‌ها و تفاوت در اندیشه، نگرش و باورهای افراد، تعارض و ستیز به‌عنوان جزء اجتناب‌ناپذیر زندگی سازمانی مطرح است. هدف از انجا‌م‌دادن این پژوهش، طراحی مدل پیشایندها و پیامدهای رقیب‌ستیزی افراطی در بین مدیران ورزشی کشور بود. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بود و از روش نظریه داده‌بنیاد (استراوس و کوربین) استفاده شده است. روش گردآوری داد‌ه‌ها، مطالعات کتابخانه‌ای و مصاحبه‌های عمیق و باز با 30 نفر از نخبگان آگاه از موضوع مطالعه‌شده است. مصاحبه‌شوندگان و سپس اساتید متخصص روایی این پژوهش را بررسی و تأیید کردند. پایایی نیز با استفاده از روش مطالعة حسابرسی فرایند نتایج، 80 درصد به ‌دست آمد. برای تحلیل داده‌ها از روش مقایسة مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. براساس داده‌های به‌دست‌آمده از مطالعات کتابخانه‌ای، اسناد بالادستی و مصاحبه‌های عمیق و مقوله‌بندی آن‌ها، 143 مفهوم کلیدی در قالب 64 مقوله و 11 طبقة اصلی شامل عوامل انحصار، مادی‌گرایی و قدرت‌طلبی، رقیب‌ستیزی افراطی، اصلاحات ساختاری و فرایندی، مدیریت اثربخش و کارآمد، عوامل مؤثر مدیریتی، مکانیزم‌های آموزش و یادگیری، مکانیزم‌های اصلاح فرهنگ، فضای سازمانی، عوامل بیرونی، ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و پیامدهای فردی و سازمانی شناسایی و استخراج شد؛ بنابراین در انتصاب مدیران ورزشی به‌ سبب مواجهه مستمر با تعارضات سازمانی بهتر است بر این مؤلفه‌ها تأکید شود تا توانایی‌های مدیران ورزشی برای اداره و کنترل سازمان تقویت شود.