Sınıf Öğretmenlerinin İlk Okuma Yazma Öğretimi Sürecinde Karşılaştığı Sorunlar - Ömer ERBASAN; Ülkü ERBASAN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin ilk okuma yazma öğretimi sürecinde karşılaştığı sorunları, söz konusu öğretmenlerin görüşlerine göre belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımına dayalı yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, 2019 yılı Şubat ayında Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesinde görev yapan 9 sınıf öğretmeni ile yüz yüze görüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve 7 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz ile çözümlenmiş, öğretmenlerin görüşleri doğrudan alıntılar ile sunulmuştur. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin; öğrencilerin yeterli hazır bulunuşluğa sahip olmamaları, ailelerden yeterli desteği alamamaları, ders kitaplarının niteliğinin yetersiz olması gibi çeşitli sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak okula başlama yaşının artırılması, okul öncesine katılımın artırılması, okuma yazma öğretiminde kullanılan ders kitaplarının niteliğinin artırılması gibi bazı öneriler getirilmiştir.