ERGENLERDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMA - Esin Çeber; Aylin Nazlı; Gülengül Mermer; Ummuhan Yücel; Mahide Demirelöz; Aysun Ekşioğlu; Gökçe Aslan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Ülkemizde ergenlerde cinsiyet eşitliğine ilişkin çalışmalaryürütülmesine karşın, geçerli ve güvenilir bir ölçek ile yapılan çalışma bulunmaması, ergenlerin cinsiyet eşitliği algısı ve üreme sağlığıdurumunu belirleyecek bir ölçeğe gereksinimi göstermektedir. Araştırma bu özden yola çıkarak, "Cinsiyet Eşitliği Ölçeğinin" Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Metodolojik araştırma modelinde yürütülen araştırma2005-2006 tarihleri arasında Ege Bölgesi'ndeki bir üniversitede öğrenim gören 356 öğrenciye yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Pulerwitz ve Barker tarafındangeliştirilen Cinsiyet Eşitliği Ölçeği ve demografik soru formu kullanılmıştır. Çeşitli istatistiksel analizler kullanılarak, ölçeğin Türkçeformu faktör yapısı, ölçüt geçerliği, iç tutarlılığı ve madde-toplam güvenirliği açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Ölçeğin Kendall İyi Uyuşum Katsayısı W: 0.227 vep