Trivagon i ewezinum, czyli o szkolnej komunikacji ucznia z dysleksją - Agnieszka Pawluk-Skrzypek; Monika Jurewicz (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Artykuł omawia problemy komunikacyjne osób z dysleksją. Trudności doznawane przez te osoby na skutek deficytów, których efektem są m.in. problemy z poprawnym formułowaniem wypowiedzi ustnych i pisemnych, w konsekwencji prowadzić mogą do utrudnień w realizacji własnych potrzeb. Prawidłowa komunikacja z innymi jest jedną z podstaw funkcjonowania w relacjach z ludźmi i od jej przebiegu zależy satysfakcjonujące współistnienie w środowisku społecznym.