Сучасні тенденції навчання техніки конькових ходів у лижних гонках - Сергій Петрович Козіброцький (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У процесі розвитку лижного спорту техніка та уявлення про її основи зазнали значних змін і постійно вдосконалювались. Загалом у більшості ходів підвищилася посадка лижника, зменшився час відштовхування та збільшилася частота кроків. Проаналізувавши останні дослідження й публікації, що стосуються сучасних тенденцій навчання техніки конькових ходів у лижних гонках, виявили декілька тенденцій. Стегна кращих лижників ніколи не розташовуються позаду п'яток у нейтральному положенні, а лише попереду них. Трива-лість циклу в кращих лижників майже не змінилась, але значно змінився процент часу циклу, у якому м'язи лижника працюють інтенсивно. Тепер кращі лижники відпочивають більше, а працюють дещо меншу долю циклу. Ефективність техніки практично не залежить від антропометричних параметрів тіла. Кероване дихання не передбачає, що хтось ходить на лижні більш ефективно, потрібно мати ефективне дихання, але положення тіла набагато важливіше. Винос рук далеко вперед перед поштовхом - не найбільш ефективний прийом.