HEMOSIDEROZĂ PULMONARĂ IDIOPATICĂ. UN CAZ CU BOALĂ AUTOIMUNĂ ÎN FAMILIE - Cătălina Bică; Ligia Georgeta Stănescu; Liana Cismaru; Radu Diaconu; Larisa Troi; Sorin Dinescu (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Hemosideroza pulmonară idiopatică (HPI) este o boală cronică, caracterizată prin hemoragii pulmonare recurente ce afectează mai ales copiii şi are un prognostic frecvent, sever. Diagnosticul poate fi suspicionat prin triada anemie hiposideremică, hemoptizii, infiltrate pulmonare difuze, dar variabilitatea clinică mare face ca afecţiunea să nu fie iniţial diagnosticată uşor. Etiologia bolii este necunoscută, diverşi factori alergici, ambientali sau genetici fiind propuşi. În ultimii ani, teoria autoimună pare să fie mai evidentă, în special la cazurile cu supravieţuire de lungă durată. Vom prezenta cazul unei paciente de 9 ani, diagnosticată cu HPI şi care a avut antecedente de boală autoimună în familie.