Strategie řešení úloh ve výuce fyziky na středních školách - Marie Snětinová; Zdeňka Koupilová (Karolinum Press, 2013)
Řešení kvantitativních fyzikálních úloh má v českém vzdělávacím systému dlouholetou tradici. Proto jsme se rozhodli zabývat otázkou, jakým způsobem by mohli středoškolští žáci zlepšit své dovednosti v řešení úloh. Hlavním cílem prezentované studie bylo zjistit, jaké metody či kroky při řešení úloh žáci vědomě používají a jaké faktory ovlivňují výběr těchto metod. Vytvořili jsme proto dva dotazníky, které jsme zadali žákům středních škol (ve věku 15-19 let). Jeden dotazník se skládal pouze z otevřených otázek, druhý obsahoval jak otevřené otázky, tak uzavřené otázky se škálou. Oba dotazníky se zabývají strategiemi řešení úloh. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že mnoho žáků, používá strategie, které mohou vést k vyřešení jednoduchých úloh, ale nejsou optimální k rozvoji dovedností potřebných k řešení fyzikálních úloh. Popsaný průzkum je jednou částí rozsáhlejšího výzkumu, který se zabývá řešením úloh ve výuce fyziky.