GÖMÜLÜ DİŞLERLE İLİŞKİLİ PATOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF KIBT ÇALIŞMASI - Derya İçöz; Duygu Kaymak (Selçuk University, 2023)
GİRİŞ: Bu çalışmanın amacı; kliniğimize çeşitli sebeplerle başvurmuş ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografileri (KIBT) alınmış ve en az bir gömülü dişi bulunan 277 hastada gömülü dişler ile ilişkili patolojileri değerlendirmekti. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Bu çalışmada 277 hastanın (kadın:133 (%48), erkek:144 (%52) yaş ortalaması: 33,48±14,9) KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelendi ve 504 gömülü diş tespit edildi. Gömülü olarak tespit edilen dişler; kesiciler, kaninler, premolarlar ve molarlar olarak belirlendi. Gömülü dişlerle ilişkili patolojiler; kist-tümör, komşu dişte periodontal yıkım, rezorpsiyon ve çürük olarak sınıflandırıldı. İstatiksel analiz, SPSS v.22 ile tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Gömülü diş görülme ortalaması 1,82±1,7 iken en az 1 en fazla 19 gömülü diş tespit edildi. Gömülü dişlerin dağılımı; %3.2 kesici dişler, %21.8 kanin dişler, %9.6 premolar dişler, %3.6 molar dişler ve %61.9 üçüncü molar dişlerdi. Gömülü dişler yaş gruplarına göre; en çok 21-30 yaş aralığında görülürken en az 51 ve üzeri yaşta görüldü. Toplam gömülü diş sayısı 504 iken patolojiyle ilişkili diş sayısı 201 ve ilişkili patoloji sayısı 218'di. Gömülü dişlerin %36.5'u patolojik bulgu gösterdi. Patoloji görülme sıklığının gömülü dişlere göre istatistiksel olarak farklılık gösterdiği tespit edildi (p=0,042). En çok patolojiyle ilişkisi olan diş 38 (%21.50), en az ilişkili olanlar 17,22,31 (%0.2) numaralı dişlerdi. Patolojilerden en sık görülen periodontal kemik yıkımı (%22.1), en az görülen komşu dişte çürüktü (%1.5). Gömülü dişlerin %2.8'inde periodontal kemik yıkımı ve kist-tümör, %0.6'sında komşu dişte rezorpsiyon ve kist-tümör birlikte görüldü. SONUÇ: Gömülü dişler sıklıkla patolojiye sebep olmaları nedeniyle, ağız içinde eksik diş durumunda gömülü kalma durumunun araştırılması ve gömülü diş veya dişlerin patolojiyle ilişkisinin takibi önem taşımaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Gömülü Diş, Patoloji, Konik Işınlı BT