Diş Hekimliği Eğitiminde Beceri ve Yeterliğin Değerlendirilmesi I: Kontrol Listeleri ve Ölçekler - Kadriye Funda Akaltan (Selçuk University, 2019)
Diş hekimliği eğitiminin hedefi; mezunların güvenli, etkili ve bağımsız uygulamaları yapabilme seviyesine ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Bu düzeydeki yeterlik; mezuniyet için gerekli minimum performans seviyesindeki akademik bilgi, klinik beceri ve profesyonel davranışların kazanımını gerektirir. Diş hekimliği eğitimindeki beceri kavramı; mesleki becerileri akla getirir. Bununla birlikte, diş hekimliği gibi meslekler için öğrencilerin sadece klinik olarak yetkin olmakla kalmayıp, topluma iyi hizmet verebilmek için iyi uyum becerilerine de sahip olmaları beklenir. Performans kontrol listeleri ve ölçekler öğrencilerin becerilerinin ölçülmesinde kullanılan araçlardır. Çok iyi bilindiği gibi, "değerlendirme öğrenimi yönlendirir" ve öğrenimin şeklini ve içeriğini programlar. Bu derleme çalışmasında, ölçme ve değerlendirme yöntemleri; kontrol listeleri ve ölçeklerin hazırlığı, kullanımı ve doğru ölçme aracının tercihi konusunda bilgi verilerek, diş hekimliği öğrencilerinin yeterlik ve becerilerinin ölçülmesinde kullanılan güncel uygulamalar konusunda farkındalık oluşturulmaktadır.