Показники гуморального імунітету хворих на неонатальний сепсис за різних умов екологічного забруднення місць проживання батьків - O.V. Vlasova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Мета - визначити показники гуморального імунітету хворих на неонатальний сепсис за різних умов екологічного забруднення місць проживання батьків. Матеріали та методи. Обстежено 260 хворих на неонатальний сепсис, народжених від батьків, які проживали в різних екологічних умовах. Групоформувальною ознакою комплексної оцінки тривалого навантаження антропогенного забруднення повітря, води і ґрунту в районах областей на організм батьків новонароджених був запропонований коефіцієнт екологічного ризику (КЕР) з урахуванням екологічної ситуації в обласних центрах. Результати. Рівень IgA у сироватці крові хворих на неонатальний сепсис у І групі становив 0,82±0,11 г/л проти 1,54±0,23 г/л (р<0,05) у ІІ групі, рівень IgG у дітей І групи - 4,27±0,45 г/л проти 6,67±0,77 г/л (р<0,05) ІІ групи. Зниження вмісту IgМ не мало достовірних відмінностей, але спостерігалася тенденція до зниження його рівня в дітей І групи. Висновки. Постійне проживання батьків на територіях із високим ризиком несприятливого впливу наведених факторів зовнішнього середовища на їхній організм (КЕР<2,0) призвело до зниження рівня імуноглобулінів А, М, G у сироватці крові хворих на неонатальний сепсис порівняно з новонародженими, батьки яких проживали на територіях із низьким ризиком несприятливого впливу (КЕР<2,0), і частіше проявлялося тяжким перебігом неонатального сепсису. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей.