MAGYAR KÖZÉPISKOLÁS KORÚ FIATALOK TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI - Brigitta Kárai; Péter Hidvégi (University of Debrecen, Institute of Sport Sciences, 2020)
Magyarországon az egészségtelen életmódon belül a helytelen táplálkozás az egyik fő oka a magas megbetegedési és halálozási aránynak. Ezek az attitűdök legtöbb esetben már gyermekkorban kialakulnak, ezért is fontos a gyermekek megfelelő táplálkozása és az egészséges életmódra nevelése. Az étkezések mennyisége és minősége befolyásolja a növekedést, fejlődést, valamint a jövőbeni egészségi állapotukat is. A szív-és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint számos daganatos betegség kialakulásában jelentős szerepet játszanak a helytelen táplálkozási szokások. Célom, hogy feltárjam azokat a területeket, ahol leginkább elérhetőek a diákok és prevenciós programok segítségével csökkenthető lenne az elhízott fiatalok és ezzel együtt a későbbiekben az elhízott felnőttek aránya is.