ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЖІНОЧИХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ - А.В. Семеняк; О.А. Андрієць; Р.В. Кормуш; Т.Г. Фармазей (Bukovynian State Medical University, 2013)
Проведено клініко-лабораторне обстеження 60 жінок із хронічними запальними захворюваннями жіночих статевих органів. Встановлено, що видовий склад мікрофлори вмісту піхви й цервікального каналу представлений патогенними та умовно патогенними мікроорганізмами; з боку імунної системи виявлено вірогідне зниження лімфоцитів; зміни функціонального стану репродуктивної системи проявлялися вірогідним зниженням естрогенів та прогестерону. Нами запропоновано проводити специфічну антибактеріальну терапію на фоні гормональної терапії - комбінованих оральних контрацептивів, при цьому відмічено вірогідну ефективність лікування через три місяці, що проявлялося нормалізацією мікроцитозу піхви при відсутності патогенної мікрофлори та скарг зі сторони пацієнтів.