Leksykon socjologii religii, red. Maria Libiszowska-Żółtkowska i Janusz Mariański - Marek Marczewski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Jest to oczywiste, ale warto przypomnieć, że słowniki o charakterze encyklopedycznym odgrywają bardzo ważną rolę w życiu społecznym. Są pierwszym źródłem podstawowych wiadomości. Przy dokonującej się specjalizacji stanowią niezastąpione źródło informacji o charakterze pogłębionym, autorytatywnym. Każdy, kto z nich korzysta, uzyskuje najnowsze informacje, pouczenie o związkach z różnymi działami nauki, podstawową i najnowszą bibliografię zagadnienia. Dobrze się stało, że obok ostatnio wydanej Encyklopedii socjologii  otrzymujemy Leksykon socjologii religii, dzieło bogatsze w treści, bo sytuujące je pośród słowników o charakterze społecznym i wyznaniowym. Szczególnie ten ostatni wyznacznik ubogaca pracę o szczególną wartość, bo przecież człowieka nie można ograniczyć do samego tylko porządku doczesnego. Żyjąc w historii ludzkiej integralnie zachowuje swoje powołanie do życia wiecznego. Warto tu podkreślić, że troska o całościowe ujęcie, rozumienie i wyjaśnianie procesów, które mają wpływ na życie religijne, moralne i zachowania międzyludzkie, to charakterystyczna cecha pisarstwa Redaktorów Leksykonu, którzy - dalecy od wyznaniowego konformizmu - kierują się naukową solidnością badań