واکاوی نقش مؤلفه‌های سرمایة روان‌شناختی بر توسعة مشارکت ورزشی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی ایران - داود مهدی نژاد; مهدی سوادی; حمید رضا سایبانی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
هدف از پژوهش حاضر واکاوی نقش مؤلفه های سرمایة روان‌ شناختی بر توسعة مشارکت ورزشی جانبازان و معلولین ایران بود. پژوهش به صورت آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعة آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاه آشنا با ورزش معلولین، معلولین ورزشکار و مدیران و کارشناسان ورزش معلولین می‌شوند. این افراد، به صورت هدفمند برای مصاحبه ‌های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردید (15 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم (کمی)، پرسش‌نامه در بین معلولین شهر تهران توزیع گردید (384 نفر). برای جمع آوری اطلاعات از پرسش‌نامة تابآوری کانر- دیویدسون (2003)، پرسش‌نامة خوشبینی شییر و کارور (1985)، پرسش‌نامة خودکارآمدی شوآرتزر و جروسلم (1995) و پرسش‌نامة امیدواری اشنایدر (1991) استفاده شد. پرسش‌نامة توسعه مشارکت در ورزش همگانی شامل 24 گویه در دو مؤلفة اصلی عوامل روانی و جسمانی و عوامل اجتماعی تدوین شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها استفاده شد. برای بررسی و پاسخ به سئوالات پژوهش در ابتدا از نرم افزار Max QDA نسخة Pro و در ادامه به منظور بررسی وضعیت جمعیت شناختی، رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری به ترتیب از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخة 24، پیالاس نسخة0/2 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد تاب آوری، خوش بینی، خودکارآمدی و امیدواری بر توسعة مشارکت در ورزش همگانی جانبازان و معلولان تأثیر معناداری دارد. این نتایج می تواند به منظور آماده سازی معلولان و جانبازان برای حضور پایدار در فعالیت ورزشی مثمر ثمر واقع شود.