تأثیر ایدئولوژی بازیکنان حرفه‌ای فوتبال ایران بر تصمیم‌گیری اخلاقی آنان (Sport Sciences Research Institute, 2012)
هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تأثیر ایدئولوژی بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران بر تصمیم‌گیری اخلاقی آنان است. بدین منظور پرسشنامۀ 15 گویه‌ای موقعیت اخلاقی در فوتبال حرفه‌ای و همچنین پرسشنامۀ 28 گویه‌ای وضعیت‌های دشوار اخلاقی در فوتبال حرفه‌ای (DPSQ-Iran) ساخته شده توسط شجیع و همکاران (1391) بهطور تصادفی در اختیار 162 بازیکن شاغل در لیگ برتر فوتبال ایران از 11 تیم راه آهن، نفت تهران، مقاومت شهید سپاسی، فولاد خوزستان، شاهین بوشهر، سپاهان اصفهان، ملوان بندر انزلی، نفت آبادان، پیکان، پاس همدان و آلومینیوم هرمزگان قرار گرفت. روایی محتوایی ابزارها توسط متخصصان و ثبات درونی آن‌ها نیز در مطالعهای مقدماتی تأیید شد. بهمنظور برازش الگو و مشاهدۀ نقش ایدئولوژی در تصمیم‌گیری اخلاقی از تحلیل مسیر و برای مقایسۀ متغیرها به تفکیک تیم‌ها از تحلیل واریانس یکطرفه در سطح معنی‌داری 05/0P< استفاده شد. یافته‌ها نشان داد ایدئولوژی اخلاقی بازیکنان تأثیر معنی‌داری بر تبیین واریانس تصمیم‌گیری اخلاقی بازیکنان دارد و خرده‌مقیاس ایده‌آل‌گرایی نقش بارزتری در این خصوص ایفا میکند؛ از این‌ رو نقش مربیان و مدیریت باشگاه‌ها بسیار با اهمیت است و بهبود شناخت و آگاهی‌های اخلاقی بازیکنان ممکن است بتواند مسئلۀ اخلاق را در فوتبال ایران برای همیشه، از درون و نه از طریق اجبارهای قانونی، حل کند.