Historyczno-teologiczne aspekty błogosławieństw - Adam Durak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1995)
Ten artykuł, zatytułowany: "Historyczne teologiczne aspekty błogosławieństw" jest powiązany z publikacją "De benedictionsibus" w języku polskim. TAM. najpierw przedstawia zarówno biblijne, jak i liturgiczne korzenie błogosławieństw, aby lepiej zrozumieć cały celebracyjny kontekst przedstawiony przez Błogosławieństwo. uczę się chce uświadomić polskim chrześcijanom nową Księgę liturgiczną, sporządzoną przez Kościół a służba ludowi Bożemu A. skierowana jest przede wszystkim do duszpasterzy i katechetów Kościoła polskiego, zapraszając ich do studiowania, modlitwy i refleksji nad "Ordo" Błogosławieństwa. Na tym polu przede wszystkim sugeruje stopniową i dokładną katechezę liturgiczną.