Mama şi copilul mic: Cine pe cine programează - Sorin Buzinschi (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Viaţa intrauterină este reglată printr-un program epigenetic care adaptează viaţa fetală la condiţiile existente şi la cele probabile. Programarea fetală determinată de tulburări nutriţionale materne se află la originea unor afecţiuni metabolice şi cardiovasculare în copilărie şi viaţă adultă. Programarea maternă dirijează imunitatea copilului, ritmul circadian, răspunsul la stres. Genele imprintate materne şi paterne au o acţiune contradictorie asupra dezvoltării fetale (războiul sexelor). Fătul, la rândul său, programează fiziologia maternă prin hormonii placentari şi prin transferul de celule în organismul matern (microchimerism feto-matern).