Порушення мезентеріального кровообігу в новонароджених та дітей раннього віку - I. Dilanyan; A. Lossev; D. Samofalov; I. Belestov; N. Chumak; N. Gavrilishen (Bukovynian State Medical University, 2015)
Порушення мезентеріального кровообігу призводить до важкого перебігу основного захворювання та стає причиною летальних випадків у 80-100%. Проблемним у новонароджених та дітей раннього віку є раннє виявлення даного ускладнення та адекватне його лікування. Метою роботи був аналіз випадків гострої мезентеріальної ішемії (ГМІ) в новонароджених та дітей раннього віку та підвищення ефективності їх лікування за рахунок ранньої діагностики ускладнення на підставі комплексної оцінки клінічних та лабораторно-інструментальних даних. Матеріали і методи. У ОДКЛ з 2010 до 2015 рр. пролікована 21 дитина з патологією, яка ускладнилась розвитком ГМІ. Результати дослідження. Структура захворювань: синдром Лєдда, гострий ентероколіт, гострий ідеопатичний тромбоз мезентеріальних судин, антифосфоліпидний синдром, тромбоемболія вен брижі, ізольований заворот петлі тонкої кишці. Оперовані 18 (85,7%) дітей, померло 8 (38,1%). У новонароджених та дітей раннього віку переважають неокклюзивний та комбінований типи ГМІ. Cтадії ГМІ - ішемія, інфаркт кишки та перитоніт мають швидкий перебіг без чіткої клінічної картини кожної стадії. Клінічними критеріями ГМІ є розвиток ознак шоку на тлі «повного здоров'я», послаблення або відсутність перистальтики при скудних ознаках внутрішньочеревної катастрофи. Лабораторно-інструментальними критеріями ГМІ є гостре падіння рівня гемоглобіну без ознак кровотечі або крововиливу, на рентгенограмі органів черевної порожнини «німий» живіт або наявність вільного газу в системі воротної вени. УЗД с допплерографією дозволяє выявити ГМІ на ранніх стадіях. Хірургичне лікування при ГМІ повинно бути проведено до розвитку інфаркту кишечника.