Üç meziyobukkal kanallı maksiller birinci moların endodontik tedavisi, bir olgu raporu - Ali Keleş; Muhammet Yalçın (Cumhuriyet University, 2015)
Amaç: Bu olgu raporunun amacı, ayrı kanal ağızları bulunan üç meziyobukkal kanallı bir maksiller birinci büyük azı dişinin başarılı endodontik tedavisini sunmaktır. Olgu bildirimi: 18 yaşında bayan hasta, şiddetli ağrı şikâyetleriyle kliniğimize başvurdu. Klinik muayenede 16 numaralı dişin kök kanal tedavisine daha önce başlanıldığı gözlendi. Diş perküsyona, soğuğa ve sıcağa karşı duyarlılık gösteriyordu. Radyografik muayenede distobukkal kök kanalında kırık bir endodontik alet tespit edildi. Derinlemesine kliniksel ve radyolojik muayeneden sonra diş endodontik tedaviye alındı. Başlayan endodontik tedavi ile dişte hiç preparasyon yapılmamış iki meziyobukkal kanal ağzı varlığı görüldü. Endodontik alet kırığı kanaldan çıkarılamasa da aletin yanından geçilerek apikal daralıma ulaşıldı. Kök kanalları gutta percha ve sealer ile dolduruldu. Diş kompozit rezin ile restore edildi. Sonuç: Tedaviden 6 ay sonraki takip randevusunda perküsyon ve palpasyon hassasiyeti olmadığı gözlendi ve bu randevuda alınan takip radyografisi herhangi bir periradiküler lezyon varlığını göstermedi.