VYBRANÉ ASPEKTY CHOVÁNÍ STUDENTŮ FTK UP OLOMOUC VE VZTAHU K ALKOHOLU [SELECTED ASPECTS OF BEHAVIOUR OF FTK UP OLOMOUC STUDENTS IN RELATION TO ALCOHOL] - Michal Šafář (Palacký University Olomouc, 2009)
V předložené práci mapujeme situaci v konzumaci alkoholu na FTK UP. Vycházíme z diagnostiky aktuálního stavu konzumace alkoholu u studentů jednotlivých oborů. Zjištěná data interpretujeme v kontextu dostupných statistických údajů o konzumaci alkoholu v České republice, dále pak ve vztahu k sociálně zdravotním rizikům konzumace a také k budoucímu postavení studentů FTK jako jedné ze skupin názorových vůdců v oblasti tělesné kultury. Bylo zjištěno, že průměrné hodnoty konzumace alkoholu u studentů FTK se pohybují pod průměrnými hodnotami populačního vzorku ČR. Procento studentů (zejména u žen) překračujících při své konzumaci rizikovou dávku alkoholu je vyšší než u populačního vzorku ČR, což považujeme za znepokojivé. Mezi studenty výrazně převažuje hodnocení alkoholu v kategorii dobrý nebo neutrální a nadpoloviční většina jich spojuje konzumaci alkoholu přímo se sportovní aktivitou. [In the submitted work we survey a situation in alcohol consumption at the Faculty of Physical Culture. We result from the diagnostics of the alcohol consumption current situation in students of particular branches. We interpret the findings in the context of available statistical data about alcohol consumption in the Czech Republic, in relation to social-health hazard of the consumption and also to a future rank of FTK students as one of groups of idea leaders in the field of physical culture. The average values of alcohol consumption in FTK students are below average values of the Czech Republic population sample. The percentage of students (mainly women) who exceed a risk alcohol dose is higher compared to the Czech Republic population sample and we consider it as alarming. In students' opinion the evaluation of alcohol in good or neutral categories markedly predominates and an absolute majority joins alcohol consumption directly with a sports activity.]