Incidența factorilor de risc cardiovascular la pacienții cu afectare aterosclerotică concomitentă a arterelor coronare și carotid - Eleonora Vataman; Vasile Anestiadi; Eugeniu Calenici; Ala Grossu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Studiile clinice și cele post-mortem nu sunt numeroase și demonstrează o prevalență variabilă a leziunilor aterosclerotice concomitente a arterelor carotide extracraniene interne și a arterelor coronare, însă acestea prevestesc implicații prognostice adverse în diferite situații clinice, implicit la persoanele ce urmează a suporta operațiile de by-pass aorto-coronarian. În acest studiu noi am analizat co-existența afectării simultane a arterelor coronare și a arterelor carotide și frecvența factorilor de risc cardiovascular la 69 pacienți cu boala coronariană, care au fost examinați prin coronaroangiografie. Rezultatele cercetării au demonstrat că incidența înaltă a factorilor de risc cardiovascular la pacienții cu afectare concomitentă a arterelor coronare și a celor carotide sunt favorabili pentru avansarea aterosclerozei multivasculare. Modificările ultrasonografice ale arterelor carotide denotă prezența unui proces patologic avansat cu evoluție îndelungată, acesta fiind reprezentat prin îngroșarea complexului intima-media, prezența plăcilor aterosclerotice și calcinoză