Пологова та перинатальна травма дітей у практиці дитячого хірурга (клінічні спостереження) - O. V. Ryzhenko (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
Пологова травма - це порушення цілісності та розлад функції тканин та органів новонародженого, що виникають під час пологів. Найбільш складними клінічними випадками є новонароджені з пологовою травмою органів черевної порожнини. Мета: узагальнення факторів ризику розвитку пологової та перинатальної травми у дітей та визначення можливості використання додаткових методів діагностики для вчасного виявлення травматичних уражень органів черевної порожнини у новонароджених. У статті наведені клінічні спостереження дітей з пошкодженням паренхіматозних та порожнистих органів черевної порожнини внаслідок пологової та перинатальної травми. Наведені клінічні випадки тромбозу судин брижі кишечника, двохетапного розриву селезінки та розриву сечового міхура. Описані етапи виявлення та використання додаткових методів діагностики травматичних пошкоджень органів черевної порожнини. Показана лікувальна тактика та хірургічні втручання у таких дітей. При аналізі акушерського анамнезу виявлено, що важкі пологові травми обумовлені провокуючими факторами, такими як затяжні чи стрімкі пологи, макросомія (великий плід), недоношеність, акушерська допомога в пологах, патологічне положення або вставлення плода, патологічна форма тазу - у матері вузький таз, обвиття пуповини навколо шиї. Для виявлення пологової травми необхідно широко використовувати додаткові методи дослідження - ультразвукові та рентгенологічні. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.