Tietämyksenhallinnan avulla ennustamisesta aktiiviseen ennakointiin - Kari Lappalainen; Petri Kivinen (Finnish Social and Health Informatics Association, 2017)
Tietämyksenhallinnassa ollaan siirtymässä toteutumisen tarkastelusta ennustamiseen ja aktiivisempaan ennakointiin. Organisaatioiden kyky hallita jatkuvaa muutosta perustuu olemassa olevan toimintaympäristön tuntemukseen, tulevaisuuden monipuoliseen arviointiin ja monimuotoiseen tietojohtamiseen kuuluvaan viestintään. Avoimuudesta ja läpinäkyydestä onkin tullut organisaatioiden kilpailukyvyn menestystekijä. Kansalaisesten näkökulmasta kyse on selkeyden ja ymmärrettävyyden kehittämisestä.  Edellytykset kansalaisten yhdenvertaisuuden ja palvelutuotannon kustannustehokkuuden arvioinnille syntyvät kansallisesti ja jopa kansainvälisesti vakioitujen tietorakenteiden ja niistä johdettujen mittareiden kautta. Uudet ja innovatiiviset tarkastelunäkökulmat tietojohtamisessa ovat avain nopeasti muuttuvien olosuhteiden tunnistamille ja ymmärtämiselle. Jotta laadun ja vaikuttavuuden aikaan saamiseksi tarvittavat voimavarat voidaan arvoida objektiivisesti, ei monipuolisen kustannuslaskennan merkitystä voida liikaa korostaa. Siirtyminen integroitujen verkostojen toimintaan tuo oman lisähaasteensa. Tällöin arvonmuodostuksen kulmakivinä toimivat yhteinen visio ja sitä palveleva tietotuotanto.