Możliwości rozwiązania sporu o ideologię w edukacji. Znaczenie edukacji filozoficznej - Maciej Woźniczka (Jan Dlugosz University, 2014)
Wbrew powszechnie panującym opiniom nauczanie przedmiotów ﬁlozoﬁcznych nie jest światopoglądowo obojętne. Obecnie w ﬁlozoﬁi występuje pluralizm teoretyczny (podstawa współczesnychtrendów cywilizacyjnych), zakładający równocenność podstawowych orientacji ﬁlozoﬁcznych, nurtów i stanowisk. Jak w całym okresie dziejów ﬁlozoﬁi, tak i obecnie nie sformułowano kryteriów, na podstawie których można by jednoznacznie wykazać wyższość/niższość jednej formacji ﬁlozoﬁcznej nad inną (poza oczywistym odrzuceniem skrajnych przypadków orientacji ideowych, które prowadzą np. do ideologii totalitarnych). Dotyczy to również formacji religijnych, dla których prawda leży po stronie aktu wiary, a nie argumentu wypływającego z wiedzy. Teoretyczny spór o idee edukacyjne w warunkach nakazu przyjęcia rozwiązań społecznie akceptowanych stał się sporem o charakterze ideologicznym. Dominacja światopoglądu katolickiego w edukacji szkolnej legitymizowana jest jedynie tradycją i interesem społeczno-kulturowym tej formacji religijnej (kategoria interesu wyższa od kategorii prawdy społeczno-ﬁlozoﬁcznej). Nieadekwatność przyjętych rozwiązań edukacyjnych wobec kulturowej prawdy obecnego okresu dziejowego jest jedną z przyczyn współczesnego kryzysu edukacji w Polsce. Istotna staje się analiza możliwości rozwiązania sporu o ideologię w edukacji. Jako jedną z propozycji jego rozwiązania przedstawia się propozycję wprowadzenia w polskiej szkole obowiązkowej, powszechnej edukacji ﬁlozoﬁcznej (przykład interesu kulturowego narodu wyższego od interesu jednej formacji religijnej).