Pomiędzy "starym" i "nowym" światem: dylematy i rozterki kreatorów wychowania okresu przejściowego - Andrzej Radziewicz-Winnicki (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
Celem recenzji jest zaprezentowanie znanego naukowego czasopisma - jego dziewięciu ostatnich numerów opublikowanych od 2002 roku w Polsce. Temat omawianych artykułów zawartych w każdym numerze półrocznika "Horyzonty Wychowania" był analizowany na dwa sposoby. Pierwszym była analiza ilościowa, czyli zastosowano ocenę treści najbardziej popularnych krajowych i społecznych czasopism pedagogicznych; a drugim - z punktu widzenia kilku tematów, utożsamionych w każdym z wybranych numerów z powszechnymi naukowymi europejskimi problemami pedagogicznymi oraz ich pochodnymi wówczas, gdy zajmowały kluczowe miejsce w danym artykule. Autor podejmuje próbę zwrócenia uwagi czytelnika na unikatowy i naukowo uzasadniony charakter recenzowanego czasopisma. Wszystkie numery stanowią obszerne opracowania w zakresie próby określenia procesów i ich odrębności dla teoretycznych implikacji w okresie anomii, anomalii, nieprawidłowości i zmiany społecznej. The purpose of this review article is to present a comparative analysis of a well-known scientific journal - its last nine issues published since 2002 inPoland. The subject of the discussed papers included in each issue of the semi-annual journal "Horizons of Education" was analyzed in two ways. The first one was quantitative analysis, i.e. the assessment of the contents was applied to the most popular national and social educational journals; and the second one, from the point of view of several topics, which were identified in each of the chosen issues with general scientific European educational problems and their consequences when their place was essential in the body of a given article. The author makes an attempt to draw the reader's attention to the unique and scientifically justified character of the reviewed journal. All issues constitute comprehensive studies as far as an attempt to conceptualize processes and their identity for theoretical implications in the period of anomy, anomaly, irregularity and social change.