MALFORMAȚIE CONGENITALĂ BRONHOPULMONARĂ - BRONH TRAHEAL LA COPII - Svetlana SCIUCA; Victoria CEPRAGA; Ludmila BALANEȚCHI; Rodica SELEVESTRU; Eva GUDUMAC (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Manifestările imagistice a cutiei toracice au fost analizate prin tomografie computerizata (TC) la 14 copii (vârsta me- die de 3,5±1,25 ani) cu malformație congenitală - bronh traheal. Bronhul traheal a fost depistat la toți copiii cu emergență pe partea dreaptă. Bronhul malformativ își are pornirea diferită: din segmentul mediu al traheii, din segmentul inferior și la majoritatea copiilor lângă bifurcația traheii. Această malformație de bronh se realizează clinico-imagistic prin mo- dificări bronhopulmonare cu caracter de infiltrație pneumonică, modificări fibrotice cu aspect imagistic de sticlă mată, atelectazii segmentare și modificări fibrotice, iar la unii copii se asociază și alte malformații congenitale.