SOKAKTA YAŞAYAN/ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN AİLE VE YAŞADIKLARI KONUTUN ÖZELLİKLERİ - Media Subaşı Baybuğa; Gülümser Kubilay (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2003)
Amaç: Araştırma sokakta yaşayan/çalışan çocukların aile ve yaşadıkları konutun özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu kullanılarak, örneklem grubuna giren aileler ile yüz yüze görüşme yoluyla Temmuz-Kasım 2000 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Ulus Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne kayıtlı 280 sokakta çalışan çocuk ile Ankara Valiliği Çocuk Eğitim ve Tedavi Merkezi'ne kayıtlı 7-14 yaş grubundaki sokakta yaşayan 20 çocuğun ailesi oluşturmaktadır. Örneklemini ise Temmuz-Kasım ayları arasında ulaşılan 49 çocuğun 30 ailesi oluşturmaktadır. Elde edilen veriler sayı ve yüzdelik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Ailelerin çoğunluğunun doğurgan yaş döneminde, büyük bir kısmının yeşil karta sahip olduğu, yarısının kalabalık aileden geldiği ve yarıdan fazlasının etkili aile planlaması yöntemi kullandığı bulunmuştur. Ayrıca çalışmada ailelerin bir kısmının çocuklarının sokakta yaşama ve çalışmasını istemediği, çocuklarını disipline etmede Şziksel şiddet kullandıkları ve çoğunluğunun ekonomik nedenlerle tartıştığı belirlenmiştir. Ailelerin barınma koşulları bakımından yetersiz ve sağlıksız gecekondularda oturdukları saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, halk sağlığı hemşiresi tarafından risk altında yaşamlarını sürdüren ailelerin yakından izlenmesi ve çevre hijyeni, olumsuz çevre koşullarının düzeltilmesi, aile içi iletişim ve aile planlaması vb. konularda sağlık eğitiminin yapılması önerilmiştir