KREIRANJE KLIME ZA PODRŠKU I UČENJE IZ UGLA PEDAGOGA U SREDNJIM ŠKOLAMA - Tatjana Mihajlović; Margareta Skopljak (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2024)
Opšti cilj ovog istraživanja je opisati i razumjeti kreiranje klime za podršku i učenje iz ugla pedagoga srednjih škola. U tu svrhu sprovedeno je kvalitativno istraživanje na uzorku 14 pedagoga srednjih škola. U finalnoj verziji kodnog stabla oblikovano je 4 područja i 4 kategorije sa pripadajućim dimenzijama. Područje Načini kreiranja klime za podršku i učenje obuhvata kategoriju Rad i saradnja pedagoga sa nastavnicima, roditeljima i učenicima. Na osnovu dobijenih istraživačkih podataka pedagozi su istakli da je za kreiranje klime za podršku i učenje neophodan timski rad nastavnika i pedagoga, podsticajno i prijateljsko okruženje za učenje, odgovornost, samodisciplina i poštovanje. Područja Kompetencije nastavnika obuhvata kategoriju Pedagoško-didaktičkih kompetencija nastavnika (pedagoški takt, vaspitno djelovanje, interaktivni pristup u nastavi) i Kategoriju socijalno-emocionalne i lične kompetencije nastavnika (empatija, saradnja, samokontrola, tolerancija, prepoznavanje emocija i vještine timskog rada). U okviru područja Kompetencije učenika, pedagozi najveći značaj posvećuju socijalno-emocionalnim kompetencijama. Područje Unapređenje kompetencija pedagoga sadrži kategoriju Učestvovanje na različitim seminarima i obukama, saradnju sa drugim institucijama. Dobijeni odgovori pedagoga ukazuju na značaj refleksije i samorefleksije u kreiranju klime za podršku i učenje te saradnje sa relevantnim institucijama. Prijedlog za naredna istraživanja je da se obuhvati veća populacija pedagoga koji rade u različitim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Takođe, značajna bi bila i primjena kvantitativnih istraživanja koja bi imala za cilj da utvrde efekte pojedinih modela timskog rada, interaktivnog i kooperativnog učenja, refleksije i samorefleksije na kreiranje klime za podršku i učenje.