Świadomość zdrowotna jako realny fenomen w świetle rozważań Johna R. Searla. Obecność pojęcia w pedagogice zdrowia - Izabella Maria Łukasik (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2020)
Pedagogika zdrowia jako subdyscyplina pedagogiki boryka się z problemem określenia jej tożsamości. Jedną z istotnych spraw jest opracowanie pojęć, którymi można posługiwać się w jej obszarze. Takim pojęciem jest świadomość zdrowotna, mająca wiele różnych określeń. Celem obecnej pracy jest wskazanie na dwuwymiarową strukturę świadomości zdrowotnej: 1) apercepcja kondycji zdrowotnej i jej kontekstów, 2) pragmatyczność świadomości zdrowotnej. Uzasadnieniem dla tego ujęcia są rozważania Johna R. Searla dotyczące świadomości.