UNELE REZULTATE PRIVIND COMPLICAȚIILE PERINATALE LA GRAVIDELE CU SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE - Victoria VOLOCEAI (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Rezumat. Scop. Evaluarea rezultatelor de apariție a complicațiilor în perioada perinatală la gravidele cu (SOP) sindromul ova- relor polichitice. Material și metode. Cercetarea efectuată de acumulare, prelucrare și analiză a datelor a fost un studiu retrospectiv care s-a desfășurat în perioada anilor 2020-2022 în cadrul IMSP SCM nr.1. Pacientele au fost repartizate în 2 loturi: Lotul I - 60 paciente cu sindromul ovarelor polichistice și sarcina obținută. Lotul II - 60 paciente cu sarcina normală. După caracterul său, studiul realizat este descriptiv observațional. Metoda de acumulare și extragere a datelor din docu- mentația medicală ne-a permis determinarea particularităților anamnestico-clinice, investigațiilor clinice și paraclinice (de laborator și instrumentale), evoluția sarcinii și nașterii la gravidele incluse în studiu, inclusiv și aprecierea statutului nou-născutului la naștereRezultate. Din rezultatele studiului efectuat se poate de confirmat, că nu s-au înregistrat diferențe semnificative statistice (>0.05) între cele 2 loturi incluse în studiu. Copii vii s-au născut - 50 (94.34±0.32) în lotul I comparativ cu 58 (96.7±0.63) în lotul II. Moartea neonatal ă s-a înregistrat doar în lotul I - 3 (5.66±0.32) cazuri și deces neonatal doar în lotul II - 2 (3.3±0.63) cazuri.Concluzie. Rezultatele studiului comparativ denotă că sarcina la gravidele cu SOP se finalizează cu feți macrosomi - 26.43%; cu un scor Apgar 7-8 în - 38.3%; care nu au necesitat transfer în unitatea neonatală de terapie intensivă - 64%. Monitorizarea antenatală strictă a sarcinii rămâne etalonul de aur pentru rezultate perinatale favorabile.