HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DERGİSİNİN MAKALE VE YAZAR ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Gülnaz Karatay; Oya Nuran Emiroğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2006)
Amaç: Bu çalıșmada, Hemșirelik Araștırma Geliștirme Dergisi HAGD , yayın değerlendirme süreci, makale ve yazar özellikleri açısından değerlendirilerek, derginin yayın sürecinin geliștirilmesi amaçlanmıștır. Gereç-Yöntem: Bu tanımlayıcı çalıșmada veriler 1-30 Mart 2006 tarihleri arasında, yapılandırılmıș bir değerlendirme formu aracılığı ile toplanmıștır. Yayın hayatına 1999 yılında bașlayan HAGD'da basılan 55 makale; konuları, türleri, veri toplama yöntemleri, yazar özellikleri ve bazı yayım süreci özellikleri açısından incelenmiștir. Toplanan veriler SPSS veri tabanında, sayı ve yüzdelikler yardımıyla değerlendirilmiștir. Bulgular ve Sonuç: Yapılan değerlendirme sonucunda HAGD'da genellikle tanımlayıcı nitelikteki tez çalıșmalarının %72.7 yayınlandığı, çalıșmaların belirli konularda ve okullarda yoğunlaștığı, ilk yazarların çoğunlukla araștırma görevlilerinden %36.6 oluștuğu, çalıșmaların çoğunluluğunun akademisyenler %83.6 tarafından yürütüldüğü ve klinik ișbirliğine dayalı çalıșmaların çok yetersiz olduğu %1.8 sonucuna varılmıștır. Ayrıca HAGD'ın değerlendirme sürecinin çok uzun olması gibi yayın değerlendirme sürecine ilișkin bazı sorunların varlığı saptanmıștır. Bu sonuçlar doğrultusunda derginin yayın sürecinin geliștirilmesi için önerilerde bulunulmuștur