FORMAREA COMPETENŢELOR PROFESIONALE ÎN CONTEXTUL ACTUAL AL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR DE CULTURĂ FIZICĂ - Mariana GÎDEI; Ecaterina LUNGU; Natalia GÎRLEA (Moldova State University, 2017)
În condiţiile integrării sistemului universitar din Republica Moldova în Spaţiul European al Învăţământului Superior, una dintre priorităţile învăţământului superior de cultură fizică este ajustarea finalităţilor acestui sistem la cerinţele pieţei moderne de muncă la nivel naţional, precum şi la cele înaintate de piaţa europeană. Astfel, curriculumul universitar necesită continuu unele perfectări în ceea ce priveşte structura şi conţinutul disciplinelor de studiu în vederea formării optimale şi eficiente a competenţelor indispensabile specialiştilor în domeniu pentru ocuparea posturilor conform standardelor ocupaţionale europene şi în acord cu cadrul naţional al calificărilor. THE PROFESSIONAL COMPETENCE TRAINING WITHIN THE ACTUAL BACKGROUND OF PHYSICAL CULTURE IN HIGHER EDUCATION In the terms of the Republic of Moldova university system integration into the European Higher Education Area, one of the priorities of physical culture in higher education is adjusting to modern labor market requirements at national level, as well as to those submitted by the European market. Thus, the academic curriculum requires continuously some perfecting actions in terms of structure and content of subjects to form optimal and effective skills in the specialists from the concerned field in order to fill in the jobs according to European occupational standards and in line with the national qualifications framework.