Wychowanie sumienia poprzez niedzielną Eucharystię w świetle roku liturgicznego - Dariusz Kuźmiński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Celem tego artykułu jest pogłębienie rozumienia niedzieli jako szczególnego dnia które mają edukować sumienie. Problem ten łączy się z kwestią wymiaru pedagogicznego liturgii. Autor rozpatruje niedzielę i rok liturgiczny z punktu widzenia moralisty. Analizując czytania Mszy niedzielnych, stara się znaleźć klucz pedagogiczny obecne w bieżącym Lekcjonarzu. Każda Msza jest celebracją dzieła zbawienia dokonanego przez Chrystus. Czytania w każdą niedzielę pozwalają nam coraz głębiej uczestniczyć w tej wyjątkowej Paschalnej wydarzenie. Chociaż kalendarz liturgiczny przypomina nam o tych samych zbawczych historiach w całym okresie roku, my i nasza wspólnota wyznaniowa jesteśmy co roku inni i każdego roku możemy na nowo zanurzyć się w niej historię naszego zbawienia. W ten sposób sama społeczność jest gwarantem naszego rozwoju.