Stosunek młodzieży gimnazjalnej do wybranych norm moralnych zawartych w Dekalogu - Sławomir Chrost (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2016)
Kwestie aksjologiczne i normatywne znajdują się obecnie w centrum zainteresowań przedstawicieli różnych gałęzi nauki, także pedagogów czy socjologów. Wychowanie do wartości jest częścią integralnego wychowania człowieka - staje się przede wszystkim domeną wychowania religijnego. Dekalog (gr. 'dziesięć słów', 'dziesięć przykazań Bożych'), będąc wyrazem podstawowych powinności człowieka względem Boga i wobec bliźniego (norm moralnych), objawia w swojej istotnej treści poważne zobowiązania. Są one ze swojej natury niezmienne i obowiązują wierzących zawsze i wszędzie. Problem, który stał się motywem podjęcia badań wyraża się w pytaniu: jaki jest stosunek młodzieży do norm moralnych zawartych w Dekalogu? Artykuł przedstawia deklarowany (teoretyczny) stosunek młodzieży do norm moralnych zawartych w Dekalogu oraz stosunek młodzieży wobec postaw życiowych stanowiących rozwinięcie norm moralnych na bazie dziesięciu Bożych przykazań. Jest to więc stosunek wyrażający bardziej praktyczny wymiar - realizowanie w codziennym życiu norm objawionych przez Boga.