Шляхи підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців правоохоронної галузі - Olena Fedorenko (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У статті обґрунтовано необхідність пошуку шляхів підвищення якості підготовки майбутніх фахівців правоохоронної галузі. Розглянуто особливості їх професійної діяльності, які обумовлюють вибір напрямів підвищення якості їх підготовки до професійної діяльності. Визначено основні напрями, які дозволять підвищити якість підготовки майбутніх правоохоронців до професійної діяльності в умовах вищого навчального закладу. Такими основними напрямами є: використання у навчальному процесі інформаційних технологій; застосування мультимедійних засобів навчання; використання інтерактивних методів і форм проведення навчальних занять. У статті визначено сутність поняття «інформаційні технології освіти»; показано їх дидактичні властивості (інтерактивність, забезпечення зворотного звʼязку, підвищення інтелектуальності освітнього процесу; підвищення інформаційної компетентності учасників навчального процесу). Надана характеристика видів мультимедійних засобів навчання: мультимедійна презентація, мультимедійний підручник (посібник), мультимедійні навчальні програми й мультимедійні тренажери. Використання інтерактивних методів і форм навчання дозволяє моделювати умови майбутньої професійної діяльності. Наведено класифікацію інтерактивних методів навчання, які доцільно використовувати у процесі підготовки курсантів до професійної діяльності (лекції-діалоги, групові діалоги, рольові діалоги, ситуативне моделювання, брейн-стормінги, метод аналізу конкретних ситуацій, професійно-психологічний тренінг).