Mesiodenslerin Değerlendirilmesi: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Retrospektif Bir Çalışma - Gülsün Akay; Melih Özdede; Kahraman Güngör (Selçuk University, 2018)
Amaç: Mesiodens, supernumerer dişlerin en yaygın türüdür ve iki maksiller orta kesici diş arasındaki palatal orta hatta yerleşmiştir. Bu çalışmanın amacı, mesiodenslerin şekil, konum ve komplikasyonlara göre dağılımını konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri (KIBT) ile değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, olguların KIBT görüntülerinin retrospektif olarak incelenmesi ile yapılmıştır. Kaydedilen veriler; yaş, cinsiyet, şekil (konik, kesici diş, tüberküllü, yuvarlak), yönü (vertikal, semi-vertikal, horizontal, ters), pozisyonu (gömülü ya da sürmüş), herhangi bir patoloji veya komplikasyon oluşturup oluşturmaması (komşu dişin gecikmeli sürmesi, kök rezorpsiyonu, kistik oluşum, diestema, komşu dişin yer değiştirmesi) ve komşu anatomik yapılarla (burun boşluğu, nasopalatin kanal) ilişkisi.Bulgular: Hastaların yaş dağılımı 7 ila 61 yıl arasında olup ortalama yaş 16.2 idi. Elde edilen sonuçlara göre; mesiodenslerin çoğunlukla kesici diş (% 38.5) ve konik şekilli (% 33.8) olduğu tespit edildi. Mesiodenslerin en sık görülen yönünün vertikal yön (% 38.5) olduğu ve büyük çoğunluğunun gömülü (% 92.3) kaldığı görüldü. Otuz altı hastada (% 72) bir mesiodens, 13 hastada (% 26) iki tane, bir vakada ise üç mesiodens (% 2) vardı. En sık görülen komplikasyon gecikmeli sürme (% 29.2) idi. Olguların % 49.2'sinde herhangi bir komplikasyon görülmedi. On altı olgu (% 24.1) burun boşluğu, 43 olguda (% 66.1) ise nazopalatin kanalla ilişkiliydiSonuç: Radyografik inceleme, özellikle KIBT görüntüleri, mesiodenslerin kesin tanısı, değerlendirmesi ve tedavisi için önemlidir. Anahtar Kelimeler: konik ışını bilgisayarlı tomografi; meziodens; süpernümerer diş