ASPECTE CLINICE ÎN CARDIOMIOPATIA DILATATIVĂ (CMD) LA SUGAR ŞI NOU-NĂSCUT - Mădălina Gilice; Sonia Tănăsescu; Mirela Soare; Alice Raica; Liviu Pop (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Cardiomiopatia (CMP) dilatativă se caracterizează prin dilatarea cavităţilor şi prin diminuarea contractilităţii VS şi/sau a VD. Se disting CMP idiopatice, familiale/genetice, virale şi/sau imunologice, alcoolice/toxice sau CMP dilatative asociate cu boli cardiace cunoscute, dar la care gradul disfuncţiei miocardice nu este explicat de anomaliile hemodinamice sau de severitatea ischemiei. Clinica este dominată de insufi cenţă cardiacă, aritmii, tromboembolismul pulmonar, moarte subită. În clinica noastră, în perioada nov. 2006 - ian. 2007 s-au diagnosticat 3 cazuri de CMD la nou-născut şi la sugar. Diagnosticul pozitiv s-a realizat în prezenţa insufi cienţei cardiace în 2 cazuri, şoc cardiogen 1 caz. În toate cazurile de insufi cienţă cardiacă cu debut precoce în perioada de nou-născut şi sugar, ecocardiografia are rol decisiv în stabilirea diagnosticului de CMD, ceea ce permite uneori ca aplicarea unei scheme terapeutice complexe să amelioreze evoluţia bolii şi prognosticul pe termen lung.